Nyhet 21.08.13

Marianne Lindberg de Geer ny chef för Kulturhusets konstscen

Marianne Lindberg De Geer. Fotografi: Petra Hellberg.

Marianne Lindberg De Geer. Fotografi: Petra Hellberg.

I Stockholm har den omstridda sammanslagningen av Kulturhuset med Stadsteatern skett under sommaren. Institutionen har fått åtta nya konstnärliga chefer, utövande konstnärer som var och en ska ansvara för programverksamheten inom sitt kulturområde.

– Att bygga ett lag av ledare till det nya huset påminner om min roll som teaterchef, säger VD Benny Fredriksson på Kulturhusets hemsida.

Chef för Konstområdet blir Marianne Lindberg De Geer, vars första uppdrag är att sätta ihop en retrospektiv i eget namn. Lindberg De Geer, kanske mest känd för sina verk Jag tänker på mig själv, har bl a varit ledamot i Kulturrådet (2003-2010) och påstod 2010 att det var tjänstefel av Moderna museet att inte ställa ut Anna Odell, Lars Vilks och Pål Hollender. I en intervju med Kulturnytt (SR 15/8) talar hon om möjligheten att ställa ut Hollender och att hennes vurm för tv-spel kan resultera i ett spelkonvent där deltagarna «sover på pizza-kartoner» på Kulturhuset 2016.

VD Benny Fredriksson är positiv inför förändringarna, och säger på Kulturhusets hemsida: «Jag hoppas att jag om fem år kan säga att jag aldrig vågade drömma om att det skulle kunna bli på det här sättet – ett hus med ett helt eget liv.»

Hans kritiker är inte lika begeistrade: i Dagens Nyheter (DN 15/3) undrar Dramatens chef Marie-Louise Ekman om han även vill slå ihop Stadsteatern och Kulturhuset med Åhléns på andra sidan det krympande Sergels Torg.

Övriga chefer för Kulturhuset Stadsteatern är: Sarah Riedel och Nils Landgren (musik), Kenneth Kvarnström (dans), Johan Wirfält (forum/debatt), Ingemar Fasth (litteratur), Eirik Stubø (teater), Linda Zachrison (Parkteatern) och Carolina Frände (Skärholmsscenen). För att stärka designprofilen kommer en konstnärlig ledare inom området design att utses.

  1. Kommentar från Johan Molander

    Ett värdelöst val och en missad chans. Marianne Lindberg De Geer är en populist av tristaste slaget och totalt provinsiell. Det finns ingenting utanför vänkretsen (Carl Johan och Ernst Billgren), och ingen som helst erfarenhet av utställningar utanför en lokal svensk konstvärld. Inga kontakter internationellt Kulturhuset kommer inte att bli nånting med henne som ansvarig. Beklämmande.

Skriv en kommentar
Name (only post under your real name are allowed)*:

E-post (visas inte)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!